Afgelopen

Het Restauratie Center te Klarenbeek organiseert de op 23 november 2017 een mini-symposium, “De duistere kant van historische verlichting”. Het symposium ging  over de nadelige effecten van verkeerde verlichting op de belevingservaring van expositieruimten en interieurs van kastelen en landgoederen. Daarnaast ging het symposium ook over de impact door gebruik van verkeerde verlichting op de historische objecten met onnodige degradatie tot gevolg. Tevens werd er op  het symposium praktische informatie gegeven  over subsidiemogelijkheden om het toepassen van duurzame verlichting mogelijk te maken.

”De duistere kant van licht
Het symposium zal met nadruk ingaan op de schade dat licht kan veroorzaken. Die schade is cumulatief en onomkeerbaar. Licht dat op een voorwerp valt, voegt schade toe die veelal niet meer ongedaan gemaakt kan worden. Onderbelichte objecten komen niet tot hun recht, met als gevolg dat de kijker er niet ten volste van kan genieten. Wanneer objecten overbelicht worden, richt dat juist meer schade aan. Het symposium geeft praktische oplossingen met duurzame verlichting en handvatten, waardoor de juiste beslissingen genomen kunnen worden om collecties te beschermen en beter tot hun recht te laten komen. Tijdens het symposium zal niet alleen gesproken worden over het toepassen van duurzame verlichting, maar zijn er ook tal van oplossingen te zien en te beoordelen door de deelnemers aan het symposium.

Programma
Op het symposium spreekt de technische vakspecialist Rienk Visser van de NSVV, het onafhankelijke kenniscentrum voor licht en verlichting. Ook spreekt Rob van Beek van het Rijksvastgoedbedrijf.

Deze experts hebben ruime ervaring met het toepassen van duurzame verlichting en zullen hun ervaring met de deelnemers aan de hand van diverse best cases delen. Deze best cases laten zien dat er tevens een substantieel voordeel valt te behalen in de financiële exploitatie. Om het toepassen van duurzame verlichting financieel aantrekkelijk te maken zal ook door een deskundige gesproken worden over welke subsidiemogelijkheden er zijn. De deskundige kan aangeven hoe je subsidie kunt aanvragen met een zo groot mogelijke kans van positieve honorering.

Zie hier het volledige programma

Voor wie
(Landgoed)eigenaren en eindgebruikers, beheerders, conservatoren en anderen die geïnteresseerd zijn in historische interieurs en objecten.”